Kreatív műhely egyéniségei

A Ventoscala kreatív műhelyének egyéniségei neves zenekarok szólistái, akik azért csatlakoztak a Ventoscalahoz, hogy itt kiélhessék kreativitásukat, megvalósíthassák zenei elképzeléseiket. Ők képezik a zenekar kreatív erejét, és álmodják újra a koncerteken megszólaltatott darabokat, műveket. A kreatív csapat a folyamatos megújulás, és friss művészeti koncepció felelőse.

Dobszay-Meskó Ilona

művészeti vezető, karmester

 

A Ventoscala Sinfonietta vezetője vagyok. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés illetve karmesterképző tanszakán végeztem.  A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában 2001-2009 zongorakísérőként dolgoztam, 2006-2014 zeneszerzés főtárgyat tanítottam. 2013-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés tanára, 2016-tól mentortanár vagyok.

Versenygyőzelmeimet magyar és külföldi felkérések követték, így műveim rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban, az MR3-Bartók Rádióban, és neves előadóművészek önálló hangversenyein Európa-szerte. Hangszeres- és kórusversenyek számára írtam kötelező műveket és zsűriztem is. Kompozícióim Európán kívül Ázsiában és az Egyesült Államokban is számos alkalommal előadásra kerülnek.

Jancsi és Juliska című mesejátékomat szerte az országban játsszák, túl az 50. előadáson már szimfonikus zenekari változatban is.

Ennek sikerén felbuzdulva komponáltam a Fehérlófiát Tarr Ferenc szövegére, aki az eredeti ősi magyar mesét átdolgozta. A Bonbon Matinéval és Lukácsházi Győzővel való együttműködésünk immáron 2012 januárja óta folyamatos.

Vendégkarmesterként eleget tettem a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Operaház Failoni Kamarazenekarának, a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar, a Sinfonietta Erudita, az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, a Brassai Sámuel Kamarazenekar, a Csíki Kamarazenekar, a Georgius Karamazenekar (Sepsiszentgyörgy) és a Budapesti vonósok meghívásainak. Karmester tanáraim Gál Tamás, Ligeti András, Youri Simonov, Medveczky Ádám és Tihanyi László voltak.

2009-ben egyedüli magyarként jutottam be a világ egyik legnagyobb karmesterversenyének, az 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe a legjobb 20 karmester közé, többszáz 35 éven aluli versenyzőből kiválasztva.

2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével tartott mesterkurzusaimat 15 országból látogatták a fiatal karmesterek.

Vámosi-Nagy Zsuzsa

fuvolaművész

A Zeneakadémia elvégzése után külföldön folytattam tanulmányaimat: először Hágában, majd a londoni Királyi Akadémián. Eddigi pályám két legnagyobb elismerése a 2008-ban Londonban, II. Erzsébet angol királynőtől elnyert "Queen's Commendation for Excellence" kitüntetés, valamint a 2009-ben Budapesten megszerzett Junior Prima díj. 2008-2010-ig a Zeneakadémián is tanítottam, de azóta kedvenc korosztályommal, a középiskolás fuvolásokkal foglalkozom a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában.

 

A Ventoscala Szimfonikus Zenekart még zeneakadémiai tanulmányaim alatt alapítottuk. Már akkor is imádtam kamarázni és zenekarozni, a Ventoscala keretein belül pedig mindkettőben ki tudtam teljesedni. Ezért is hoztam létre a zenekari tagok részvételével a Ventoscala Kamaraegyüttest. Életem lételeme a kamarázás, a különböző formációk és korszakok zenéinek előadása, átdolgozása.

 

Szerintem a Ventoscala különlegessége: a soha nem szűnő, töretlen öröm, kifogyhatatlan ötletek, összetartás. Ebben a társaságban még évek múltán sem éreztem soha kiégést, vagy a lelkesedés hiányát.

 

Rózsa Richárd

csellóművész

6 éves koromban kezdtem el csellózni. 1995-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés versenyén előadói I. és III. díjat, 1997-ben pedig az Országos Weiner Leó Kamarazenei versenyen I. díjat nyertem vonóstrió kategóriában. A Zeneakadémia elvégzése után Saarbrückenben tanultam tovább Gustav Riviniusnál. 2005 októberében nagy élményben volt részem Madridban, ugyanis a spanyol királyi család meghívására, többek közt Rolla János partnereként, a királyi stradivari hangszereken adhattam koncertet.

Kamarazenészként rendszeresen fellépek itthon és külföldön egyaránt. Koncerteztem már Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Japánban, Jamaicában, Olaszországban, Törökországban és Kuwaitban. 2016 januárjában Maxim Vengerov és Romain Guyot kamarapartnereként léptem fel Isztambulban.

Szólistaként és kamarazenészként állandó szereplője vagyok a Magyar Rádió márványtermi sorozatának. A Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaként számos CD s DVD felvételen működtem közre. Rendszeresen fellépek a Chamber Orchestra of Europe koncertjein, többek közt Bernard Haitink, illetve Vladimir Jurowski dirigálása alatt. Szólócsellistája voltam a Liszt Ferenc Zenekarnak, a MÁV Szimfonikus Zenekarnak, jelenleg pedig a Magyar Állami Operaháznak.

Már zeneakadémiai tanulmányaim óta elkötelezett támogatója vagyok a magyar kortárs zenének. Több zeneszerzői versenyen, s kurzuson is részt vettem már előadóként.
Sok magyar kortárs mű bemutatásánál működtem közre, többek között Beischer-Matyó Tamás: Suite concertante gordonkára és vonószenekarra című darabjánál is.

Szívemen viselem a kortárs zene ügyét, és magam is örömmel segédkezem új, izgalmas projektek megvalósításában, a zenei tehetségek, és a koncertlátogatók közötti kapcsolat megújításán, életben tartásán. Éppen e közös célok miatt csatlakoztam az új Ventoscala csapatához.

 

Bodó Antónia

hegedűművész

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc és Kovács Dénes osztályába jártam, ahol Summa cum laude diplomával végeztem. A kamarazene nagyon fontos szerepet tölt be az életeben.

 

Pályám során több versenygyőzelmet is szereztem vonósnégyessel és vonóstrióval.

Az Akadémia Vonósnégyessel a világ számos országában felléptem, többek között Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Indonéziában.

 

Koncertmesterként részt vettem a Jeunesses Musicales World Orchestra munkájában, ahol a Berlini Filharmonikusok művészeivel zenéltem együtt. A Verbier Fesztivál résztvevőjeként számos világhírű karmester úgy, mint Sir Neville Mariner, Kurt Masur, keze alatt dolgoztam szólamvezetőként és koncertmesterként,

A Budapesti Fesztiválzenekar tagjaként a világ legnagyobb koncerttermeiben és fesztiváljain koncerteztem, többek között a new yorki Carnegie Hall, Linkoln Center, a londoni Royal Albert Hall, vagy a Milánói Scala termeiben

 

A Ventoscala különleges és érdekes, mert kortárs műveket ismerek meg, és csodálatos kamarapartnerekkel zenélhetek együtt.

 

Varga Zoltán Mihály

ütőhangszeres művész

Amikor egy májusi szombaton koradélután a világra jöttem, igen hamar kiderült számomra, hogy imádom a ZENÉT, és muzsikus leszek...mi több...ütőhangszeres...és hát mostanra eldőlt, hogy a VENTOSCALA tagjaként tengetem tovább az É-let-M...!!!

Egy szép napon aztán a Rádió Zenekarában találtam magam...na persze az Orfeo nélkül számomra nincs "régi ZENE" a Nap alatt...hacsak...hacsak nem jött volna a Stuttgarti Bachakademie...meg olykor a'Capella...persze aztán az elmaradhatatlan RÉZfúvósOK...amiért annyira odavoltam...PRO BRASS - Austrian Brass Connection...és persze a legfőbb Város majd összes ZENE-KARA...és KaMaRaZeNeKaRa...és hát ott van még Győr, Miskolc, ,Szombathely, Szeged, Székesfehérvár...hát hadd várjon...én ráérek...

....és persze a VENTOSCALA...a régi álom...mára már VALÓSÁG... :)

 

Horváth Andrea

fagottművész

A Bartók Konzervatórium és a Zeneakadémia elvégzése után a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első fagottosaként bő egy évtized alatt hatalmas zenekari rutinra tettem szert, megismertem a zeneirodalom legismertebb művein kívül a magyar kortárs zene minden irányzatát. 2016-tól a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fagottművésze vagyok. Zenekari munkám mellett rengeteg izgalmas kamaraformációban muzsikáltam és muzsikálok a mai napig. Ennek is köszönhető a Ventoscala Sinfoniettába való csatlakozásom. 

 

Bujtor Balázs

hegedűművész

Több évtizedes koncertmesteri tapasztalatomat az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar és saját együttesem, a Hungarian Studio Orchestra első hegedűseként szereztem. Rendszeresen részt veszek a Budapesti Fesztiválzenekar itthoni és külföldi hangversenyein. Zenekari munkám mellett kamarazenészként is számos koncertet adok. A Ventoscala Sinfonietta az a közeg, ahol kreativitásom, humorom a leginkább megnyilvánulhat, és kibontakoztathatom legmerészebb zenei ötleteimet is.

 
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

© 2016-2023 by Ventoscala.

Photo by Tamás Réthey-Prikkel  retheyprikkel.com